Śliwka z wina w piersi z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    10 sztuk
  • wino półsłodkie czerwone

    200 ml
  • pierś z indyka

    300 gram
  • przyprawa do kurczaka

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z indyka kroimy na cienkie paski o długości do 10 cm obsypujemy przyprawą do kurczaka i odkładamy. Śliwki suszone gotujemy w czerwonym winie około 10 minut na wolnym ogniu, po tym odstawiamy żeby wystygły i jeszcze trochę spęczniały nie wyjmując ich z wina.
Kiedy śliwki i wino ostygną, wyjmujemy i po jednej owijamy plasterkiem mięsa zabezpieczając wykałaczką. Gdy wszystkie owiniemy, smażymy na oleju pod przykryciem z każdej strony aż mięso się zarumieni, podczas smażenia podlewamy nasze koreczki kilkoma łyżkami wina z gotowania żeby mięso wchłonęło trochę smaku. Po usmażeniu podajemy gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 07.06.2017 23:09
Smaczna przystawka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat