Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 2 szklanki
masło 180 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA CZEKOLADOWA

czekolada gorzka 180 gram
masło 100 gram
cukier puder 2 łyżki
mąka 3 łyżki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

DODATKOWO

śliwki węgierki 800 gram
mąka ziemniaczana do oprószenia

CYNAMONOWA KRUSZONKA

masło 82% 100 gram
mąka 150 gram
cukier 110 gram
cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką

Kroki postępowania

1
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 1 - Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką foto
2
Po tym czasie ciasto ścieramy na spód przygotowanej blaszki (na tarce o grubych oczkach).
Na starte ciasto wykładamy masę czekoladową.
Krok 2 - Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką foto
3
MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 3 - Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką foto
4
Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier. Po zmiksowaniu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto kruche.
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Śliwki układamy skórką do wierzchu na cieście czekoladowym w równych odstępach. Przed ułożeniem śliwki obciętą stroną maczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 15 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę.
Krok 4 - Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką foto
5
KRUSZONKA:Powyższe składniki przekładamy do miski. Rozkruszamy je w dłoniach tak by powstała kruszonka.
Kruszonkę wykładamy na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Ciasto po wyjęciu dokładnie studzimy i możemy się częstować.
Krok 5 - Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 10.12.2016 11:02
Bardzo smaczne :)
gusia1000 09.12.2016 22:57
Pyszne ciasto.
Stenka 09.12.2016 19:09
smaczne ciasto
benka 09.12.2016 15:37
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak