Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwella

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 30 szt
dobre kakao 3 łyżki stołowe
czekolada mleczna 50 g
cukier 5 łyżek
ekstrakt z wanilii 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: śliwella

wydrylowane śliwki podzielona na połówki smażyć w naczyniu o grubym dnie około godziny, mieszając szpatułką. dodac cukier, wymieszać dokładnie i smazyć jeszcze 20 minut, dodając połamaną czekoladę. na koniec dodać kakao i ekstrakt wanilii. Gorące wlać do przygotowanych słoików, ustawiać do góry dnem, pasteryzować nie trzeba. Substytut nutelii, idealny do naleśników, deserów i nawet na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 08.10.2013 14:16
moja ulubiona od dzisiaj :D
Rossie 08.10.2013 12:08
słyszałam jeszcze nazwę "czekośliwka" :)
dwa pokoje z kuchnią 08.10.2013 11:09
świetna nazwa!
Ola1984 08.10.2013 10:39
Robię podobną, u nas nazywana śliwkową nutellą ;)
joanna30 08.10.2013 09:59
Uwielbiam taką, ja dodaje jeszcze starte orzechy włoskie, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak