śliwella

śliwella

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    30 szt
  • dobre kakao

    3 łyżki stołowe
  • czekolada mleczna

    50 g
  • cukier

    5 łyżek
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania śliwella

wydrylowane śliwki podzielona na połówki smażyć w naczyniu o grubym dnie około godziny, mieszając szpatułką. dodac cukier, wymieszać dokładnie i smazyć jeszcze 20 minut, dodając połamaną czekoladę. na koniec dodać kakao i ekstrakt wanilii. Gorące wlać do przygotowanych słoików, ustawiać do góry dnem, pasteryzować nie trzeba. Substytut nutelii, idealny do naleśników, deserów i nawet na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Konczi 08.10.2013 14:16
moja ulubiona od dzisiaj :D
Rossie 08.10.2013 12:08
słyszałam jeszcze nazwę "czekośliwka" :)
dwa pokoje z kuchnią 08.10.2013 11:09
świetna nazwa!
Ola1984 08.10.2013 10:39
Robię podobną, u nas nazywana śliwkową nutellą ;)
joanna30 08.10.2013 09:59
Uwielbiam taką, ja dodaje jeszcze starte orzechy włoskie, pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat