Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimakowe tartaletki.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kruche ciasto na tartaletki

mąka pszenna 25 dag
masło 0,5 kostki
woda zimna 3 łyżki
sól

Nadzienie

ślimaki konserwowe 1 puszka
parmezan 5 dag
sól
pieprz
oliwa

Masło wonne czosnkowe

masło 15 dag
natka pietruszki 3 łyżki
ząbki czosnku 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimakowe tartaletki.

Mąkę i niezbyt twarde masło posiekać nożem, dodawać stopniowo zimną wodę i szczyptę soli. Końcami palców zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do lodówki na 30-60 min.Wałkować i wyłożyć ciastem wysmarowane masłem foremki .Ciasto nakłuć widelcem. Jak najmniej dotykać ciasto rękoma, gdyż w czasie podpiekania kurczy się. Wyłożyć pergaminem, wsypać groch(fasolę) i piec około 5 min w temp.190 stop.
Po podpieczeniu usunąć groch i papier ,nałożyć farsz i zapiec.
Odsączone ślimaki przesmażyć na oliwie z masłem wonnym.
Na każdą tartaletkę położyć 4-5 ślimaki, trochę masła wonnego i posypać płatkami parmezanu.
Zapiec w temp.180 stop.,5 min.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 05.09.2014 21:49
tak podanych jeszcze nie jadłam
Christopher 05.09.2014 16:28
Spróbuj, tym łąkowym potrzebna jest obróbka .Najlepsze są właśnie z puszki lub gotowe do zapieczenia w muszlach.
mysza75 05.09.2014 10:36
Ślimaków jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak