Przepis i sposób przygotowania na: ŚLIMAKOWE CIASTO ZE SZPINAKIEM I SEREM
Farsz: szpinak rozmrozić, odcedzić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę dusić aż woda odparuje. Wystudzić. Ser feta pokruszyć, wymieszać z wystudzonym szpinakiem i surowym jakiem.
2/ Ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na paski. Na każdy pasek nakładać farsz i zlepić w rulon.
3/ Naczynie do zapiekania ( u mnie forma do tarty 26 cm) wysmarować margaryną a następnie układać rulony jeden obok drugiego, zaczynając od środka jak muszla ślimaka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami. Piec ok 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem wystudzić. Podawać na zimno np z sosem czosnkowym.