Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki z mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
wieprzowej łopatki 500 g
jajko
sól do smaku
czosnku granulowanego 1 łyżeczka
granulowanej cebulki 1 łyżeczka
pieprz do smaku
wody 100 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
Ciasto:
mąki pszennej 1 kg
cukru 2 łyżka
soli 1 łyżka
świeżych drożdży 100 g
mleko 2,5 szk
jajko 2
serka topionego gouda 200 g
przyprawy ognisty smok 1 łyżka
olej 75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki z mięsem

Farsz :
Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Konsystencja powinna być miękka aby można ją było rozsmarować.
Ciasto :
Drożdże rozrobić z cukrem.
Mleko zmiksować z serkiem topionym.
Do drożdży wsypać mąkę, dodać sól, olej, przyprawę ognisty smok, jajka i rozrobione mleko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wyjąc je z miski i jeszcze chwilkę wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, ale nie za cienko.
Na ciasto rozsmarować masę mięsną.
Zwinąć roladę, po czym ciąć ją na plastry o grubości około 2 cm.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Ślimaki zostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomosatomos 08.04.2012 17:27
extra
ZEWA 02.04.2012 17:03
polecam na ciepłą kolację
stokrotka 02.04.2012 16:56
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak