Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki po burgundzku
Jeśli używacie mrożonych tuszek to je rozmrażamy.
Jeśli używacie ślimaków mrożonych w muszlach ugotowanych w bulionie to rozmrażamy je, wyjmujemy tuszki z muszli, odcinamy końcową niezjadliwą część ślimaka.
Gotowe ślimaki w sosie własnym lub bulionie odcedzamy.
Dalej postępujemy dla wszystkich wersji tak samo:
Zioła drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, ucieramy całość z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą płatków chili.
Czyste muszle napełniamy przygotowanym masłem, wkładamy tuszkę ślimaka i na wierzch ponownie wkładamy masło.
Ślimaki układamy na blaszce do pieczenia lub w specjalnym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!