Ślimaki po burgundzku

Ślimaki po burgundzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ślimaki

    1 kg
  • masło

    200 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • natka pietruszki

    4 łyżki
  • oregano świeże

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    3-4 listki
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • papryka w płatkach

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jeśli używacie świeżych, żywych ślimaków to należy ugotować je w wywarze warzywnym.
Jeśli używacie mrożonych tuszek to je rozmrażamy.
Jeśli używacie ślimaków mrożonych w muszlach ugotowanych w bulionie to rozmrażamy je, wyjmujemy tuszki z muszli, odcinamy końcową niezjadliwą część ślimaka.
Gotowe ślimaki w sosie własnym lub bulionie odcedzamy.

Dalej postępujemy dla wszystkich wersji tak samo:
Zioła drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, ucieramy całość z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą płatków chili.
Czyste muszle napełniamy przygotowanym masłem, wkładamy tuszkę ślimaka i na wierzch ponownie wkładamy masło.
Ślimaki układamy na blaszce do pieczenia lub w specjalnym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

18.06.2017 07:23
ciekawe smaki

DorotaZ

16.05.2015 10:28
Smakowicie wyglądają, chętnie bym skosztowała:)

Maridka19

16.05.2015 10:17
świetny przepis

Małgorzata Pin

16.05.2015 08:58
Wyglądają apetycznie choć nie jadłam ślimaków ale takie bym z ochotą spróbowała.

dom-agi

16.05.2015 07:12
Nie jadłam nigdy ślimaków, ale podobno są pyszne!

Iwusia

15.05.2015 21:48
ciekawa propozycja

ada.la

15.05.2015 21:36
jeszcze nie miałam okazji jeść ślimaków

ada.la

15.05.2015 21:35
wyglądają kusząco

Katarzyna59

15.05.2015 21:10
nigdy nie jadłam ślimaków :)

Ada-Gaba

15.05.2015 21:02
fajny przepis, ładnie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat