Ślimaki.

Ślimaki.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • cukier drobny

    6 łyżek
  • jajka

    3
  • rodzynki

    200 gram
  • twaróg

    400 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ślimaki.
Do dużej miski wbijamy 2 żółtka i ucieramy z 6 łyżkami cukru.
Następnie do tej samej miski mielimy 400gram twarogu.(200 gram twarogu na 1 porcje ciasta francuskiego).
Wsypujemy rodzynki i wszystko delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Ślimaki.
Powstałą masę twarogową dzielimy na 2 części.
Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy na blacie.
Połowę masy rozsmarowujemy na jednym cieście francuskim na całej powierzchni. Żeby ułatwić rozsmarowywanie rodzynki można posypać po tym jak masa twarogowa znajdzie się na cieście.
Krok 3 - Ślimaki.
Ciasto delikatnie zwijamy w rulon.
Powstały rulon kroimy w plasterki o szerokości ok 3-4cm.
Nie martwcie się jak wam się trochę spłaszczą. (zazwyczaj pierwszy z brzegu kawałek nie wychodzi najlepiej).
Krok 4 - Ślimaki.
Pokrojone ślimaki kładziemy na blaszce pokrytą papierem do pieczenia.
Żeby ślimaki miały złocisty kolor smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Można posypać odrobiną cukru na wierzch.
Krok 5 - Ślimaki.
Ślimaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez ok 18 minut.
Gdy ślimaki się upieką wyjmujemy do ostygnięcia.

Smacznego! ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monia

22.06.2013 17:55
Interesujące i przyciągające ;)

Renata9

22.06.2013 16:05
super te ślimaki

LoLa

22.06.2013 15:45
świetnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat