Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimak makowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

margaryna 80 g
mleko 250 ml
drożdże 25 g
cukier 70 g
mąka 500 g
sól szczypta

nadzenie makowe

mak 300 g
jajko 1 sztuka
aromat migdałowy 3 łyżeczki
miód płynny 2 łyżki

Porada

Ciasto nalezy odstawic do wyrosniecia najlepiej nawet na 2 godziny-u nie podwaja swa objętosc.

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak makowy

1 Mak zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc Potem go odsączyć i zmielić 3 razy Wymieszać z jajkiem, aromatem i miodem.
2 Masło stopić, dodać mleko, lekko podgrzać ,dodać rozpuszczone drożdże, Nastepnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odstawic do wyrosniecia 3.
Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić az bedzie gładkie i nie bedzie kleiło sie do rąk. Rozwałkować je na placek o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować ciasto masą makową i zwinąć jak to robimy w przypadku rolady. Pokroić w plastry o grubości 3 cm i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec przez ok.15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 25.11.2015 22:58
bardzo mi się podoba
MAR3STA 25.11.2015 16:24
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak