Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 2 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1,5 łyżki
sól 1 łyżeczka
masło 125 gram
jaja 2 sztuki
Nadzienie:
MAK MIELONY 200 gram
cukier puder 1 szklanka
białko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
sezam
powidła 200 wiśniowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi

Kroki postępowania

1
Zrobić ciasto drożdżowe według przepisu ze strony:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271528/ciasto-drozdzowe-na-slodko.html
Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, przeciąć wzdłuż na cztery paski.
Krok 1 - Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi foto
2
Zmielony trzykrotnie przez maszynkę mak wsypać do garnka, zalać szklanką wrzątku, zagotować. Wsypać cukier puder, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Z białek ubić pianę, wlać do masy makowej, dodać żółtko, esencję waniliową, jeszcze raz wymieszać i zagotować.
Na wycięte paski ciasta wyłożyć wzdłuż ostudzoną masę makową.
Krok 2 - Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi foto
3
Zwinąć ciasto w ruloniki i skleić końcówki wzdłuż brzegów (można brzegi zwilżyć wodą).
Krok 3 - Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi foto
4
Ruloniki makowe układać w spiralę w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, od środka do zewnątrz, sklejając je ze sobą. W przestrzenie między ciastem wlać powidła wiśniowe. Odłożyć ciasto na 20 minut. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 35 minut.
Krok 4 - Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi foto
5
Na ciepło smakuje najlepiej. Do tego kawa lub ulubiona herbata i mamy "niebo w gębie".
Smacznego !!!
Krok 5 - Ślimak drożdżowy z makiem i powidłami wiśniowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 06.01.2014 09:30
bardzo smaczne ciasto
ankaryba 29.11.2013 12:24
pychotka :-)
krystyna330 22.11.2013 09:40
fajny przepis
berys18 28.10.2013 11:39
pysznie wygląda
olkaaa 22.09.2013 09:35
muszę zrobić
Bernadeta1 04.07.2013 00:19
rewelacja takie ciasto
Wacław 28.06.2013 09:35
bardzo apetyczne ciacho !
mic 14.06.2013 13:56
fajan propozycja , musi byc smaczny
Piter 31 07.06.2013 07:18
Bardzo lubię drożdżowe ciasta a w połączeniu z makiem...rewelacja.
dianix 03.06.2013 09:00
pomysłmi sie bardzo podoba
Dorian 02.06.2013 18:37
pysznie wyglada
GOSIA18 22.05.2013 19:45
pięknie i smakowicie się prezentuje
bietka 15.05.2013 08:53
super ciasto :)
IwonaKa 29.04.2013 00:12
wygląda cudnie,na pewno bardzo smaczny
sara1 15.04.2013 11:29
fajne i ciekawe ciasto
Seba 04.04.2013 09:33
fajnie wyglądają
pajbek 28.03.2013 12:58
Wygląda świetnie :-)
Alex_M 27.03.2013 09:39
wspaniale :)
Botwinka 27.03.2013 08:49
świetnie wygląda
ONY_za_kare 27.03.2013 08:26
Ślimak, ślimak pokaż rogi:) super drożdżówka!
gosia56 26.03.2013 21:56
super takie ciasto
adelajda 26.03.2013 19:59
wow ale smaczne ciacho !!!
Poison1988 26.03.2013 13:26
ajjj poproszę kawałeczek :)
Beatris 25.03.2013 23:25
Ummmm, jakie pyszności.
Zuzelka 25.03.2013 20:55
bardzo lubię ciasta z makiem.. to jest ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak