Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczkowe paszteciki z mięsem Zewy
Zalać zimną wodą i zagotować.
Zdjąć burzyny, zmniejszyć ogień i dodać ziele, liście laurowe i odrobinę soli.
Gotować do miękkości. wyjąć z garnka mięso i przestudzić.
Zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać do mięsa, następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Wbić jajka, ponownie wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wywaru gdyby okazało się, że nadzienie jest za suche.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki.
Gdy się ze sobą połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i każdą włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 2 godziny.
Potem piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nadzienie podzielić na 3 części, biała rozbełtać z wodą.
Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek, posmarować go białkiem i wyłożyć jedną część nadzienia.
Rozsmarować je po cieście, zwinąć potem w roladę i kroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować białkiem.
Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut do zrumienienia.
Upieczone wyłożyć na kratkę i tak samo przygotować drugą i trzecią część.
Paszteciki najlepiej podawać z czerwonym barszczykiem.
Zimne wystarczy podgrzać w piekarniku ( w mikrofali nie będą chrupiące ).