Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczkowe paszteciki z mięsem Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

karkówka 1,5 kg
cebula 3 szt
jajko 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna

Ciasto

margaryna 300 g
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 6 szk typ 500
żółtko jajek 3 szt
jogurt naturalny 400 g

Dodatkowo

białko 3 szt
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczkowe paszteciki z mięsem Zewy

Karkówkę umyć, pokroić na duże kawałki i umieścić w garnku.
Zalać zimną wodą i zagotować.
Zdjąć burzyny, zmniejszyć ogień i dodać ziele, liście laurowe i odrobinę soli.
Gotować do miękkości. wyjąć z garnka mięso i przestudzić.
Zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać do mięsa, następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Wbić jajka, ponownie wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wywaru gdyby okazało się, że nadzienie jest za suche.

Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki.
Gdy się ze sobą połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i każdą włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 2 godziny.
Potem piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nadzienie podzielić na 3 części, biała rozbełtać z wodą.
Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek, posmarować go białkiem i wyłożyć jedną część nadzienia.
Rozsmarować je po cieście, zwinąć potem w roladę i kroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować białkiem.
Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut do zrumienienia.
Upieczone wyłożyć na kratkę i tak samo przygotować drugą i trzecią część.
Paszteciki najlepiej podawać z czerwonym barszczykiem.
Zimne wystarczy podgrzać w piekarniku ( w mikrofali nie będą chrupiące ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 03.03.2016 17:31
rewelacyjne paszteciki:) uwielbiam takie domowe
ZEWA 02.03.2016 18:20
Bardzo dziękuję :)
Janina 02.03.2016 15:53
Świetne do barszczu;))
joannaa24 02.03.2016 13:22
Bardzo fajne paszteciki
gosia56 02.03.2016 09:50
super slimaczki;)
KORAL 02.03.2016 09:50
Wytrawne ślimaczki ...cudnie wyglądają :)
Ela427 02.03.2016 09:06
ciekawy przepis
pestka 02.03.2016 09:02
świetna przystawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak