Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
drożdże 25 g
cukier 70 g
masło 75 g
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z serem

Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka i odrobinę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W reszcie mleka (również ciepłego) rozpuścić masło.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasta.

Twaróg zmielić, dodać 2 żółtka i 5 łyżek cukru - wymieszać dokładnie.

Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę serową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry.

Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec w 200* 15-20 minut.

Po wystudzeniu bułeczki polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.04.2017 21:49
bardzo smaczne
MonikaW 06.04.2017 21:16
pyszności na stole
wwwiolka 06.04.2017 20:01
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 06.04.2017 19:27
pysznie wyglądają
Lis 06.04.2017 19:10
Wyglądają smakowicie:)
bietka 06.04.2017 18:54
pyszniutkie :)
cukiereczek 06.04.2017 18:26
idealne do szkoły,pracy, na piknik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak