Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki porzeczkowo-marcepanowe
Ciasto:
Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm.
Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszam i wykładam na ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części.
Blaszkę o wymiarach 24x24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. Ciasto urośnie.
Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 180 stopni góra-dół i piekę około 25 minut aż się zarumienią.