Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki jagodowo-serowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 8 dag
drożdże 15 gram
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
masło 7 dag
maślanka 1 szklanka

Dodatkowe składniki

borówki 1/2 szklanki
ser biały 20 dag
jajko 1 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt.
aromat waniliowy do smaku
jajko 1 szt/do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki jagodowo-serowe

Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny ciepłej wody zarobić rozczyn i odstawić na 10 minut. Następnie mąkę wymieszać z cukrem, solą, masłem, jajkiem, maślanką, podrośniętym rozczynem i odstawić na około godzinę. W między czasie ser utrzeć z cukrami jajkiem i odrobiną aromatu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką, rozwałkować, posmarować przygotowanym serem i posypać jagodami. Zwinąć w rulon, pokroić jak roladę uformować bułeczki i posmarować rozmąconym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 20.08.2017 11:01
musze upiec, bo mam dużo jagód :)
bietka 20.08.2017 08:10
Bardzo smaczne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak