Ślimaczki drożdżowe z masłem czosnkowym i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • masło

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone pomidory

    5 sztuk
  • sól

    do smaku
  • drożdże świeże

    20 g
  • woda

    0,5 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem i polać niewielką ilością wody. Rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto Następnie wyjąć ciasto z miski, wlać łyżeczkę oliwy, posmarować wnętrze miski i ponownie włożyć do niej ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Przygotować nadzienie: masło rozetrzeć z czosnkiem dodać sól.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm. Rozsmarować na nim przygotowane nadzienie posypać pomidorami i zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części.
Wyłożyć na formę do muffin. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Formę z wyrośniętymi ślimaczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 09.05.2013 07:50
ciekawy przepis
Łucja 08.05.2013 13:53
pyszności :)
muffina 07.05.2013 14:42
ooo robiłam na słodko takich jeszcze nie widziałam ale spróbuję zrobić sama:))
iziona 07.05.2013 14:36
Świetna propozycja
idealme 07.05.2013 11:49
bardzo smaczne, chętnie spróbuję :)
leonowie 07.05.2013 10:12
podkradam do ulubionych:)
Ola1984 07.05.2013 08:42
Bardzo fajna propozycja na przekąskę na imprezy. Czosnek i suszone pomidory to jedne z moich ulubionych składników w kuchni. Z pewnością zajadałabym się takimi ślimaczkami.
Rafał10 07.05.2013 08:22
Uwielbiam takie wypieki :) JAk z czosnkiem to dla nas wyśmienite :)
Milena87 07.05.2013 07:45
są po prostu wspaniałe
kasienka23 07.05.2013 07:20
fajna przekąska!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat