Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
margaryna 15 dag
śmietana 1/2 szklanki
mąka 30 dag
drożdże 2 dag
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kapusta biała 1/2 kg.
cebula 1 szt.
tłuszcz 2 łyżki
mąka 4 łyżki
jaja 1 szt.
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
grzyby suszone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą kapustą.
Krok 1 - ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU foto
2
Następnie dodać pokrojone ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek.
Krok 2 - ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU foto
3
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem).
Krok 3 - ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU foto
4
Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni.
Krok 4 - ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU foto
5
Bardzo dobre danie na kolację Wigilijną
Krok 5 - ŚLIMACZKI DROŻDZOWE DO BARSZCZU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 08.02.2014 08:45
w podobny sposób robię pizzerinki:)
6zer
6zer 26.11.2013 10:49
świetny przepis, muszę spróbować
Katarzyna54 25.11.2013 21:45
świetny przepis, fajny na Święta
norweska20 25.11.2013 21:36
faktycznie, idealne do barszczu
Kulinarna Ja 25.11.2013 20:48
ooo nie znałam takiego przepisu, zapisuję :)
Marlenka.S 25.11.2013 20:46
bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak