Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki cynamonowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 450 g
drożdże świeże 20 g
cukier 5 łyżki
jajko 2 sztuki
woda ciepła 150 ml
masło 50 gram

Lista składników

cukier trzcinowy 3 łyżki
masło 40 gram
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki cynamonowe

Kroki postępowania

1
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i połową cukru. Do miski przełożyć resztę składników – mąkę, resztę cukru, sól - wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto stopniowo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. W czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy.
Krok 1 - Ślimaczki cynamonowe foto
2
Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7mm,
Krok 2 - Ślimaczki cynamonowe foto
3
posmarować przy pomocy pędzla masłem. Posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem.
Krok 3 - Ślimaczki cynamonowe foto
4
Płat ciasta pokroić na pasy o szerokości ok. 3 cm, każdy zwinąć, aby stworzyły „ślimaczka”.
Krok 4 - Ślimaczki cynamonowe foto
5
Gotowe ślimaczki przełożyć na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Ślimaczki cynamonowe foto
6
Posmarować ślimaczki żółtkiem, posypać cukrem perlistym i piec ok. 25-30 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.
Krok 6 - Ślimaczki cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 21.01.2015 18:23
bardzo fajne ślimaczki ;)
Zdzisław 21.01.2015 15:44
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak