Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    5 szt
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • pomarańcze

    2 szt
  • migdały płatki

  • ocet winny

  • miód prawdziwy

  • woda

    1/2 szklanki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Krok 2 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin.
Krok 3 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
Po upływie tego czasu śledzie kroimy w drobną kostkę, pomarańcze filetujemy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do śledzi wraz z posiekanymi drobno orzechami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
Tatara nakładamy na talerzyki, posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lotar 10.02.2012 21:46
pięknie wygląda !
Jarlin 02.01.2012 15:42
Bardzo oryginalne połączenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat