Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki śledziowy chrust

  • filety śledziowe

    10 szt
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • mąka żytnia

    (do obtaczania)
  • olej do smażenia

Składniki na krem jajeczny

  • jajka

    4 szt
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • sok z cytryny

    1-2 łyżeczki
  • musztarda francuska

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • ogórki kiszone

    3 szt
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie śledziowego chrustu:
Śledzie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Śledzie kroimy w cienkie paseczki oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Śledziowy chrust odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie kremu jajecznego:
Jajka gotujemy ok. 6 minut na miękko (żółtko powinno być płynne). Ugotowane jajka obieramy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy kapary, musztardę sarepską, sok z cytryny i olej. Miksujemy na gładki i jednolity krem. Na koniec dodajemy musztardę francuską i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Ogórki kiszone kroimy w cienkie słupki.
Śledziowy chrust podajemy z kremem jajecznym i ogórkami kiszonymi.
Danie posypujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

16.02.2018 10:36
Ciekawy i smaczny przepis;)

cookingangelika

05.03.2017 09:08
Musze wyprobowac

VioletoweKucharzenie

12.11.2015 10:17
ale smaka mi narobiłaś:-)

SzczyptaChili

12.11.2015 08:31
Powiem tyle : arcydzieło

Ola1984

12.11.2015 07:28
Świetny przepis i bardzo apetycznie podana rybka :)

Krzysztof15

12.11.2015 06:22
super pomysł

Iwusia

11.11.2015 23:29
smaczne danie

sylwia_sl

11.11.2015 23:07
brawo za pomysł :)

Megg

11.11.2015 22:41
pysznie sie zapowiada

Malinka

11.11.2015 21:34
Wow, robi wrażenie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat