Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziki po białostocku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
czerstwe kajzerki 2 sztuki
ocet winny
sól, pieprz do smaku
filety śledziowe 1 kg
jabłka 2-3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziki po białostocku

Śledzie umyć, osuszyć i posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć i rozdrobnić. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić octem winnym, aby nie ściemniały. Żółtka lekko ubić (jak na omlet) z solą i pieprzem. Śledzie, rozdrobnioną bułkę i jabłka wymieszać z żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą śledziową. Formę do zapiekania posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę delikatnie przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 45 minut. Przed podaniem pokroić w kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak