Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik w sosie śmietanowo- chrzanowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 30 dag
mleko 1 i 1/2 szklanki
cebula 1 szt
ocet 1/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
śmietana 18 proc 1 i 1/2 szklanki
chrzan tarty 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik w sosie śmietanowo- chrzanowym

Matiasy dokładnie płuczemy a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce- wykładamy osuszamy ręcznikami papierowymi i układamy w naczyniu.
W garnku zagotowujemy wodę- około 2 szklanki- dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy- chwilkę gotujemy i dolewamy ocet- studzimy.
Zalewamy matiasy i odstawiamy na cały dzień.
Śmietanę mieszamy ze świeżo startym chrzanem- przyprawiamy- sosem zalewamy matiasy wyciągnięte z marynaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 08.04.2015 10:07
Pyszne śledziki!
bertpvd 08.04.2015 09:37
pyszny obiad:)
fotoviderek 08.04.2015 09:29
Takie śledziki lubię :)
Futka 08.04.2015 09:05
Przepyszna i bardzo aromatyczna rybka! :)
w mojej kuchni 08.04.2015 04:19
pyszności do zjedzenia podano..
barbara11561 08.04.2015 00:07
pyszny śledzik na przekąskę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak