Śledzik pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    200 gram
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • buraczki

    tarte 2 kopiaste łyżki
  • marchew

    1 duża lub 2 małe
  • ziemniaki

    2 małe
  • jajka

    2 sztuki
  • majonez

    4 łyżki
  • sól

  • woda

    do moczenia śledzi i gotowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzik pod pierzynką foto
Płaty śledziowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut.
Krok 2 - Śledzik pod pierzynką foto
Marchew i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Śledzik pod pierzynką foto
Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na dużych oczkach tarki.
Krok 4 - Śledzik pod pierzynką foto
Odsączone śledzie rozkładamy w dwie szklanki, następnie wykładamy warstwowo posiekaną cebulę, smarujemy majonezem, po łyżce buraków i ziemniaków, ponownie smarujemy majonezem, potem marchew i jajko.
Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Dekorujemy wedle uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 10.02.2016 17:44
smaczne danie
DorotaZ 20.11.2015 18:23
Przygotowuję podobną sałatkę ale bez ziemniaków. Polecam naprawdę pyszna:)
Janina 19.11.2015 17:15
Pyszności;)
monika141 19.11.2015 14:13
pysznie podany
ania2610 19.11.2015 13:45
fajny pomysł, aby podać go w ten sposób!
Izabela77 19.11.2015 13:03
bardzo lubię, obowiązkowo na święta zawsze jest na stole;)
berys18 19.11.2015 10:38
pięknie się prezentuje
Krystyna32 19.11.2015 08:00
pięknie podany
Poison1988 19.11.2015 08:00
ale fajną ma tą pierzynkę ;)
Ifa 19.11.2015 05:52
Na taką ładną sałatkę warto się skusić :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat