Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik na przystawkę

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 4 sztuki
olej 3/4 szklanki
cebula 1/2 sztuki
jabłka 2 sztuki
śmietana 3 łyżki
musztarda 1 płaska łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik na przystawkę

Śledzie wymoczyć, zlewając wodę przez ok. 3 godziny.
Osączone śledzie włożyć do słoika,dodać pokrojoną w krążki cebulę i zalać olejem.
Wstawić do lodówki
Przed przyjściem gości jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach,przełożyć do miseczki,dodać musztardę i dokładnie wymieszać, co uchroni jabłka przed utratą koloru. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i cukrem - wymieszać.
Śledzie wyjąć z oleju, pokroić na dowolne kawałki, układać na malutkich talerzykach wraz z jabłkami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.01.2015 09:00
@Anemon czasami i ja muszę się postarać:) dziękuję za pochwałę.
anemon 07.01.2015 11:49
Nie sądziłam, że można tak elegancko podać śledzia.
barbara11561 05.01.2015 22:57
pyszny śledzik:)
Bernadeta1 05.01.2015 19:08
uwielbiam śledziki w każdej postaci
pestka 05.01.2015 19:00
smaczna przystawka
eliza135 05.01.2015 18:40
zjadłoby się takiego śledzia
gosia56 05.01.2015 18:36
Pyszny śledzik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak