Śledzik na przystawkę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    4 sztuki
  • olej

    3/4 szklanki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • śmietana

    3 łyżki
  • musztarda

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie wymoczyć, zlewając wodę przez ok. 3 godziny.
Osączone śledzie włożyć do słoika,dodać pokrojoną w krążki cebulę i zalać olejem.
Wstawić do lodówki
Przed przyjściem gości jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach,przełożyć do miseczki,dodać musztardę i dokładnie wymieszać, co uchroni jabłka przed utratą koloru. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i cukrem - wymieszać.
Śledzie wyjąć z oleju, pokroić na dowolne kawałki, układać na malutkich talerzykach wraz z jabłkami.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 10.01.2015 09:00
@Anemon czasami i ja muszę się postarać:) dziękuję za pochwałę.
anemon 07.01.2015 11:49
Nie sądziłam, że można tak elegancko podać śledzia.
barbara11561 05.01.2015 22:57
pyszny śledzik:)
Bernadeta1 05.01.2015 19:08
uwielbiam śledziki w każdej postaci
pestka 05.01.2015 19:00
smaczna przystawka
eliza135 05.01.2015 18:40
zjadłoby się takiego śledzia
gosia56 05.01.2015 18:36
Pyszny śledzik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat