Śledzik kołobrzeski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • woda

    3,5 litra
  • ocet 10 %

    0,5 litra
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    9 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • ziele angielskie

    10 sztuk
  • liść laurowy

    5 sztuk

śledź bałtycki filet

  • filet śledzia

    2 kilogramy

Składniki do potrawy

  • śledź bałtycki filet manowany

    2 kilogramy
  • olej rzepakowy

    2 szklanki
  • cebula biała

    10 sztuk
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    30 sztuk
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 opakowania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotuj składniki na marynatę. Wystudź zalej zalewą śledzie i trzymaj 3 dni w lodówce. Codziennie przemieszaj, żeby dobrze się zamarynowały.Wylej zalewę śledzie osusz. Cebule pokrój w piórka. Układaj w misce warstwami cebula, śledź i posypuj pieprzem i papryka. Na koniec ułóż warstwę cebuli. Wlej olej rzepakowy i wrzuć kolorowy pieprz. Marynuj 1 dzień. Po tym czasie śledzie są gotowe do zjedzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat