Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik kołobrzeski

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

woda 3,5 litra
ocet 10 % 0,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 9 łyżek
cukier 6 łyżek
ziele angielskie 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk

śledź bałtycki filet

filet śledzia 2 kilogramy

Składniki do potrawy

śledź bałtycki filet manowany 2 kilogramy
olej rzepakowy 2 szklanki
cebula biała 10 sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 30 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 opakowania
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik kołobrzeski

Zagotuj składniki na marynatę. Wystudź zalej zalewą śledzie i trzymaj 3 dni w lodówce. Codziennie przemieszaj, żeby dobrze się zamarynowały.Wylej zalewę śledzie osusz. Cebule pokrój w piórka. Układaj w misce warstwami cebula, śledź i posypuj pieprzem i papryka. Na koniec ułóż warstwę cebuli. Wlej olej rzepakowy i wrzuć kolorowy pieprz. Marynuj 1 dzień. Po tym czasie śledzie są gotowe do zjedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak