Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone ok.500 g
cytryna duża
olej słonecznikowy do zalania
czosnek duża główka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki
zioła włoskie 1/2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/3 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju

Kroki postępowania

1
W miseczce połączyć zioła włoskie i prowansalskie, majeranek, pieprz ziołowy i mielony kolorowy pieprz - dokładnie wymieszać.

Filety śledziowe lekko wymoczyć, osączyć na sicie, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić w średnie kawałki na jeden kęs i zalać sokiem wyciśniętym z całej cytryny - wymieszać i pozostawić na 15 minut.

Każdy kawałek śledzia zanurzyć (z jednej strony) w mieszance ziołowej.
Krok 1 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju  foto
2
Układać warstwami w szerokim słoiku, zalewając stopniowo olejem słonecznikowym.
Krok 2 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju  foto
3
Każdą warstwę obłożyć czosnkiem wyciśniętym przez praskę i układać kolejne warstwy zalewając stopniowo olejem.
Krok 3 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju  foto
4
Kiedy słoik jest napełniony na wierzch wcisnąć ostatnią porcję czosnku.
Słoik szczelnie zakręcić, odstawić na 10-12 godzin w temp. pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 dni do zmacerowania.
Krok 4 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 16.03.2015 10:02
Oj smakowite sledziki:D
Camill 05.02.2015 14:52
prawdziwe krolestwo sledzi na twoim koncie !
Malinka 03.02.2015 18:33
Zjadłabym z apetytem!
mikrusiak 03.02.2015 18:15
wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak