Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie zakwaszane w oleju

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe solone 500 g
sok z cytryny 2-3 łyżki
cebula biała 2-3 szt.
olej słonecznikowy do zalania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Goździki całe Prymat 2-3 na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie zakwaszane w oleju

Śledzie wymoczyć, osączyć i pokroić w dowolne kawałki. Oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i odłożyć na później.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. skropić sokiem z cytryny i wygnieść z niewielką ilością soli i cukru. Pozostawić na kilka minut.
W dużym sloiku układać warstwami cebulę i kawałki śledzi przekładając listkami laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Każdą warstwę od razu zalewać olejem, aby nie gromadziło się między nimi powietrze.

Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak