Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z suszonymi śliwkami
1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć z wody.
2. Marynata:
Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty.
3. Zalewa:
Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
4. Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc.