Śledzie z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • matiasy

    600 g

Marynata:

  • woda

    2 szklanka
  • cukier

    0.5 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuk
  • ziele angielskie

    4 ziaren
  • owoc jałowca

    6 ziaren
  • ocet spirytusowy

    1 szklanka
  • cebule

    2 sztuk

Zalewa:

  • cebule

    600 g
  • śliwek suszonych

    200 g
  • ogórek kiszony

    3 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    3 duża łyż.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    2 duża łyż.
  • olej

    4 duża łyż.
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć z wody.


2. Marynata:
Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty.


3. Zalewa:
Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.


4. Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat