Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 1 kg
cebula biała 3 sztuki
olej sezamowy 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
ketchup pikantny 4 łyżki
rodzynki 1/2 szklanki
cukier do smaku
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej

Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 27.02.2015 15:14
Bardzo lubię :-)
Adamorek 27.02.2015 14:39
pyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak