Śledzie z rodzynkami i cebulą w sosie pomidorowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    1 kg
  • cebula biała

    5-6 szt
  • rodzynki

    100 gram
  • koncentrat pomidorowy

    4-5 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • olej

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć, by usunąć nadmiar soli, a następnie pokroić na mniejsze kawałki ok. 2 cm. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
Rodzynki moczymy w cieplej wodzie, aż zmiękną.
W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier a na koniec rodzynki.
W naczyniu układamy warstwami śledzie i sos z cebulką.
Wstawiamy do lodówki i podajemy następnego dnia.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 13.04.2015 00:13
Kolejne fajne śledzie.
gibli 12.04.2015 11:55
kusisz, a ja mam na nie ochotę)) chyba muszę zrobić)))))
Smaczna_B 09.04.2015 15:55
czyli śledzik po sułtańsku ...to moja ulubiona wersja
Róża1 08.04.2015 20:08
przepyszne śledziki :-)
romanrafal 06.04.2015 12:41
pyszne śledziki
IwonaKa 05.04.2015 10:54
wspaniałe,muszę takie zrobić
Marta Ryżek-Kalkowska 01.04.2015 11:08
Super te śledziki
anula-d 01.04.2015 09:41
wyglądają pysznie
gosia56 01.04.2015 09:20
pyszny śledzik;)
adelajda 01.04.2015 09:11
pyszne śledziki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat