Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 duża
rodzynki 1 garść
śliwki suszone 1 garść
olej 1 szklanka
cebula biała 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
cukier 2 łyżeczki
ocet 4 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt.
matijasy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z rodzynkami

Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu przez ok 3-4 godziny. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez ok 30 min. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę ugotować na półtwardo i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Rozgrzać olej na patelni dodać cebulę pokrojona w piórka i lekko poddusić (nie wolno jej usmażyć, ma być lekko podduszona i miękka) Dodać rodzynki, śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziela angielskie oraz marchewkę zamieszać. Wsypać cukier i wlać 3 łyżki octu ponownie wymieszać i odstawić z ognia. Farsz całkowicie przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego pojemnika wykładać śledzie na przemian z farszem. Pozostawić w zimnym miejscu na minimum 1 dzień do przegryzienia się smaków.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak