Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z buraczkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 4 szt
buraki czerwone 1 szt
jajko 2 szt
jabłka 1 szt
por 1/2 szt
groszek konserwowy 1/2 puszki
śmietana
chrzan
sok z cytryny
pieprz do smaku
szczypiorek usiekany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z buraczkiem

Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Buraczka upiec w folii w piekarniku (ok 20 minut). Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka. Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól - dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem. Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 29.04.2015 19:20
mam ochotę na śledzika, mniamm
anula-d 17.02.2015 20:12
uwielbiam śledzie :)
Alex_M 16.01.2015 14:48
ale dobry śledzik :)
msmariusz 15.01.2015 00:17
smaczne śledziki
Kejti 08.01.2015 20:42
Ciekawe śledziki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak