Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie wiejskie w oleju

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone ok.500 g
cebula biała 2-3 duże
olej rzepakowy do zalania
Pieprz czarny mielony Prymat
cytryna 1 duża
cukier drobny 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat duża szczypta
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Każdą warstwę cebuli można posypać odrobiną majeranku.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie wiejskie w oleju

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić w piórka i posolić, przemieszać i pozostawić na kilka minut. Kiedy cebula zacznie puszczać sok dodać cukier i wcisnąć odrobinkę soku z cytryny - wymieszać i wygnieść całość dłonią, aż cebula lekko zwiotczeje. Pozostawić jeszcze na 10 minut.
Krok 1 - Śledzie wiejskie w oleju  foto
2
Filety śledziowe pokroić w niewielkie kawałki na jeden kęs (wcześniej troszkę wymoczyć, jeśli są zbyt słone i osączyć bardzo dokładnie) - włożyć do miseczki i skropić sokiem z całej cytryny. Wymieszać i układać w szerokim słoiku warstwy cebuli i śledzi, posypywać mielonym pieprzem i przekładać listkami laurowymi oraz zielem angielskim.
Stopniowo zalewać olejem po każdej ułożonej warstwie i dociskać łyżką, aby usunąć jak najwięcej banieczek powietrza. Na wierzchu słoika powinna znaleźć się cebula zalana olejem.
Krok 2 - Śledzie wiejskie w oleju  foto
3
Gotowe śledzie zakręcić wyparzoną suchą pokrywką i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-3 doby, aby się zmacerowały.

Krok 3 - Śledzie wiejskie w oleju  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 16.03.2015 10:01
Przepyszne śledzie ;)
Motorek 14.02.2015 08:53
pyszne śledziki
Krzysztof15 05.02.2015 06:37
super sledzik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak