Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie warstwowe Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledzi solonych 1/2 kg
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler średni 1/4 sztuki
por-jasna część 1 sztuka
cebulki dymki ze szczypiorem 2 sztuki
olej do smażenia 4 łyżki
puszka pomidorów bez skórki 400 g
sól do smaku
papryka żółta 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie warstwowe Eli

Śledzie opłukać,zalac zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać.Szczypior pokroić osobno.W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić.Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie.Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić.W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa.Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły.Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 24.05.2013 23:15
tak jeszcze nie robiłam
Smakosz6 08.12.2010 20:45
mniam
Przemek4 16.07.2010 13:13
robie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak