Śledzie warstwowe Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledzi solonych

    1/2 kg
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler średni

    1/4 sztuki
  • por-jasna część

    1 sztuka
  • cebulki dymki ze szczypiorem

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • puszka pomidorów bez skórki

    400 g
  • sól

    do smaku
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie opłukać,zalac zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać.Szczypior pokroić osobno.W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić.Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie.Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić.W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa.Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły.Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 24.05.2013 23:15
tak jeszcze nie robiłam
Smakosz6 08.12.2010 20:45
mniam
Przemek4 16.07.2010 13:13
robie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat