Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w ziołach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Śledzie w ziołach - pyszna wersja śledzi z dodatkiem oregano, tymianku, bazylii i majeranku.

Składniki:

Składniki:

płaty śledziowe 6 sztuk
sok z cytryny 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
cebula duża 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w ziołach

Śledzie namaczamy w zimnej, przegotowanej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy. Kroimy w paseczki.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy śledzie.

Dodajemy cebulę. Zioła wsypujemy w równych porcjach do miseczki (możemy zmielić w pył).Zalewamy olejem mieszamy. Dodajemy do śledzi. Mieszamy. Wkładamy do słoika. Odstawiamy na całą noc do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Do śledzi można dodać zioła prowansalskie zamiast mieszanki ziół.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2018 15:06
Jeszcze nie jadłam śledzi w tylu ziołach
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:27
Takie śledzie muszą być pyszne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak