Śledzie w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    1/2 kg
  • cebula

    4 szt
  • woda

    1/2 l
  • ocet

    120 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • liść laurowy

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie w zalewie octowej foto
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru ,soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy sie zagotuje dodajemy obrane i pokrojone na plasterki cebule. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dolewamy ocet.
Krok 2 - Śledzie w zalewie octowej foto
Matiasy jeśli są mocno słone moczymy w wodzie jeśli nie to od razu kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je w pojemniku na przemian z gotowaną cebulą i zalewamy wystudzoną zalewą octową.
Krok 3 - Śledzie w zalewie octowej foto
Ryby pozostawiamy na dobę w zalewie. Po tym czasie możemy już podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat