Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie żurawinowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledzi marynowanych 3 szt
cebula biała 1 szt (średnia)
korniszony 1 szt
majonez 3 łyżki
koperek 2 łyżki
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
żurawina
jogurt bałkański 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie żurawinowym

Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałki ok 3 cm. Cebulę kroimy w cienkie krążki, które rozdzielamy i dorzucamy je do miski ze śledziami. Następnie kroimy w kosteczkę korniszona i wrzucamy do śledzi i cebuli. Jogurt przekładamy do wąskiego pojemnika (w którym będziemy blendować składniki sosu), dodajemy do niego majonez 2/ 3 żurawiny, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity płyn. Podczas miksowania jogurt zrobi się znacznie rzadszy niż był na początku ale to nie szkodzi, po włożeniu do lodówki ponownie zgęstnieje. Przygotowane śledzie w cebulą i korniszonem zalewamy sosem żurawinowym i dodajemy pozostałą lekko rozdrobnioną/pokrojoną żurawinę oraz koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. po ok 2-3 godzinach potrawa jest gotowa. Możemy jeść śledzie z pieczywem, jednak najlepiej smakuję z tzw. pulkami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 16.11.2013 09:18
Pyszny śledzik :)
Gabi44 14.11.2013 22:21
Lubię takie połączenie.
SmakolykiJoanny 14.11.2013 18:55
też taki zrobię zobaczę jak będzie smakować.
kokoszka
kokoszka 14.11.2013 17:43
super śledziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak