Śledzie w sosie wykwintnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    1 l
  • cebula biała

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • musztarda

    1 łyżka
  • olej roślinny

    125 ml
  • sok z cytryny

    niepełna łyżeczka
  • cukier

  • sól

  • anchois

  • kawior czerwony

    2 łyżeczki
  • śledzie

    1/2 (w zalewie solnej)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko ucieramy z musztardą dodając cieniutkim strumieniem olej. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany sos majonezowy łączymy z drobno pokrojonymi filecikami anchois, cebulą i kawiorem. Wszystko mieszamy.
Śledzie moczymy 6-10 godzin w wodzie, dwukrotnie zmieniając wodę. Ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Po tym czasie wyjmujmey je, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Na półmisku układamy śledzie, a na wierzch przygoowany sos. Całośc przybieramy kawałkami filecików anchois oraz kilkoma kaparami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2013 09:45
ciekawe jak smakują
Andysz 13.02.2013 18:16
pyszne są;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat