Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie winegret

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 600 g
mleko 2% 1 szklanka
cebula biała 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sos
czosnek 3 ząbki
olej roślinny 3/4 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie winegret

Śledzie namoczyć w szklance mleka przez godzinę,osączyć pokroić na małe kawałki.Cebulę obrać pokroić w kostkę sparzyć wrzątkiem na sicie i wymieszać ze śledziami,posypać suszonymi ziołami dodać listek laurowy,wszystko włożyć do naczynia lub słoja.

Przygotować sos: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z olejem i sola do smaku oraz dodać wyciśnięty sok z cytryny-najlepiej sos wymieszać w słoiku kilkakrotnie potrząsając. Zalać śledzie w słoiku i odstawić w zimne miejsce na 3-4 dni. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 07.03.2014 08:19
Chyba bym się skusiła :)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 16:18
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak