Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie tatarskim

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na pyszne śledzie w domowym sosie tatarskim.

Składniki:

Składniki:

filety śledziowe 5 sztuk
pieczarki marynowane 8 sztuk
ogórki konserwowe 2 sztuki
cebula 0.5 sztuki
jogurt grecki 2 łyżki
majonez 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki sosu tatarskiego mieszamy ze sobą. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak