Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie salsa
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki. Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką. Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
Po tym czasie, do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości prze około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.