Śledzie w sosie salsa

Śledzie w sosie salsa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 6-8 porcji:

  • filety śledziowe

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • papryka zielona

    0.5 sztuki
  • woda

    200 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    200 gramów
  • ketchup pikantny

    3 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • ocet

    3 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    3 szczypty

Ponadto:

  • olej do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki. Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką. Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.

Po tym czasie, do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.

Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości prze około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.

Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:17
Takie śledziki to rarytas.;)

bietka

01.02.2019 09:13
Smakowite śledziki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat