Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie chrzanowym
Śledzie z tego przepisu możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to przygotowanie sałatki śledziowej, w której wszystkie składniki miesza się razem. Druga opcja to podanie śledzi ułożonych w formie gwiazdy, polanych sosem chrzanowym i posypanych ogórkiem i jabłkiem!
1. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny, najlepiej przez noc.
2. Osączamy śledzie z wody i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, delikatnie solimy i odstawiamy. Ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę.
3. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i kremem chrzanowym Smak. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
4. Śledzie, cebulę i pozostałe warzywa łączymy z sosem chrzanowym. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na 24 godziny, aby się "przegryzły". Całość przed podaniem posypujemy jeszcze pociętymi w kostkę: ogórkiem, jabłkiem i czerwoną cebulą. Można dodatkowo dla ozdoby posypać całość żurawiną, która nada pięknego, świątecznego klimatu!
Smacznego!