Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem

Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie marynowane

    500 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • cebula

    1
  • jabłko

    1
  • sól

  • pieprz

  • buraczki

    2 pieczone
  • chrzan

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • rzeżucha

  • natka pietruszki

  • jajko

    na twardo
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.

Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

16.09.2016 21:35
wyglądają smacznie

mysza620

01.01.2016 14:19
ślicznie podane

monia2005

11.03.2014 12:31
pięknie podane

DorotaZ

10.03.2014 20:04
Coś dla mnie:)

Milka100

09.03.2014 22:42
pięknie podane i na pewno smaczne

Mysiunia

09.03.2014 20:20
wyborne :) pięknie podane :)

luna76

09.03.2014 20:13
Takich jeszcze nie robiłam, a wyglądają wspaniale :)

Aleksandra/Olcia

09.03.2014 19:53
pychotka na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat