Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie marynowane 500 g
śmietana 18 proc 200 ml
jogurt naturalny 200 ml
cebula 1
jabłko 1
sól
pieprz
buraczki 2 pieczone
chrzan 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
rzeżucha
natka pietruszki
jajko na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem

Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.

Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.09.2016 21:35
wyglądają smacznie
mysza620 01.01.2016 14:19
ślicznie podane
monia2005 11.03.2014 12:31
pięknie podane
DorotaZ 10.03.2014 20:04
Coś dla mnie:)
Milka100 09.03.2014 22:42
pięknie podane i na pewno smaczne
Mysiunia 09.03.2014 20:20
wyborne :) pięknie podane :)
luna76 09.03.2014 20:13
Takich jeszcze nie robiłam, a wyglądają wspaniale :)
Aleksandra/Olcia 09.03.2014 19:53
pychotka na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak