Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie matjas 400 g
jabłko 1 szt
cebula 1 szt
ogórek kiszony 3 szt małe
ocet 10 % 3 łyżki
śmietana 18 proc 500 ml
ocet winny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie

Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 16.06.2016 22:04
Pyszny śledzik
Konczi 16.06.2016 18:33
przepyszna propozycja :)
2milutka 16.06.2016 14:24
uwielbiam!!!!
kd045 16.06.2016 13:37
super przepis ;)
Franciszek 16.06.2016 13:01
pyszne śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak