Śledzie w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    400 g
  • jabłko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ogórek kiszony

    3 szt małe
  • ocet 10 %

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    500 ml
  • ocet winny

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 16.06.2016 22:04
Pyszny śledzik
Konczi 16.06.2016 18:33
przepyszna propozycja :)
2milutka 16.06.2016 14:24
uwielbiam!!!!
kd045 16.06.2016 13:37
super przepis ;)
Franciszek 16.06.2016 13:01
pyszne śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat