Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju z grzybkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 100 g
cebula 2 szt
olej
matijasy 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju z grzybkami

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około tzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 19.12.2013 12:27
kiedyś jadłam śledzie "przysmak gajowego" też z grzybkami, te też są na pewno smaczne
jasiek 18.12.2013 22:09
muszę zrobić taką przekąskę
Małgorzata106 18.12.2013 19:25
pyszny przepis
Lis 18.12.2013 19:23
Nie jadłam jeszcze tak zrobionych śledzi - coś czuję, że będą pyszne:)
babajaga1969 18.12.2013 19:23
nie jadłam takiej kompozycji smakowej, ale brzmi ciekawie i smacznie wygląda
kasienka23 18.12.2013 19:22
smaczne śledziki!
Monika10 18.12.2013 19:16
na pewno bardzo smaczne
Aleksandra/Olcia 18.12.2013 19:07
apetyczne mniam
idealme 18.12.2013 19:00
na zimę w sam raz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak