Śledzie w oleju

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skladniki ponizej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie w oleju foto
Składniki:
600 g solonych filetów śledziowych
4 cebule
3 łyżeczki kremowej musztardy
2 łyżki octu 10% lub jabłkowego
1 szklanka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
kolorowy pieprz świeżo mielony
Krok 2 - Śledzie w oleju foto
Filety śledziowe zalać dużą ilością zimnej wody i moczyć przez około 2-3 godziny.
Krok 3 - Śledzie w oleju foto
Każdy płat śledzia dokładnie osuszyć, posmarować musztarda i pokroić według uznania w mniejsze kawałki.
Krok 4 - Śledzie w oleju foto
Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę. W szklanej miseczce ułożyć warstwę śledzi, skropić octem, oprószyć kolorowym pieprzem, przykryć warstwą cebuli, zalać połową oleju.
Krok 5 - Śledzie w oleju foto
Układać na przemian śledzie i cebulę, zalewając olejem.
Krok 6 - Śledzie w oleju foto
Pozostawić na jedną noc w lodówce do przegryzienia się składników.
Krok 7 - Śledzie w oleju foto
Podawać z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martafwkuchni 01.01.2014 20:14
też się zastanawiałam dlaczego nie mogłam wpisać tam składników, wszystko mi ginęło i dlatego postanowiłam dodać je w treści:)
Rycerz 01.01.2014 20:03
Ciekawy przepis, robiłem podobne.
Magula 01.01.2014 20:02
fajny śledzik, ale czemu składniki nie są wpisane tam gdzie powinny?
Romanowka 01.01.2014 19:20
Pyszne śledziki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat