Śledzie w marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    2 płaty ze skórą
  • cebula

    1-2 sztuki
  • goździki

    2-3 sztuki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • pieprz

    3 sztuki
  • cukier

    ½ łyżeczki
  • wino białe

    1 szklanka
  • rodzynki

    ½ szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć na kilka godzin w mleku. Następnie pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć. W słoiku na przemian układać cebulę i śledzie.
Przygotować zalewę 1 szklankę wody zagotować z pieprzem, zielem angielskim, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut aż będzie pachniało przyprawami. Ostudzić, przecedzić dodać białe wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić rodzynki. Ostudzić.
Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie. Ostawić na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 08.03.2014 06:55
Podoba mi się Twój pomysł na śledzie.
mysza75 11.02.2014 11:33
super śledziki
olkaaa 26.12.2013 10:54
chętnie spróbuję
Aneta41 12.01.2013 21:26
Ciekawe jak smakuje hmm.. chyba wolę z octem:)
babcia 12.01.2013 15:10
dawno nie robiłam
babcia 12.01.2013 15:10
dawno nie robiłam
misia53 12.01.2013 00:09
bardzo lubię takie śledzie ale ta marynata......? zawsze robiłam z octem... jesli wino to domyślam się ,że wytrawne....?
ALAGOR 05.01.2013 21:18
ładnie wygląda - choć nie dla mnie ;)
MAR3STA 27.12.2012 16:39
pyszne
Anna133 28.11.2012 10:56
wygląda znakomicie , chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat