Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śledzie
2 płaty ze skórą -
cebula
1-2 sztuki -
Goździki całe Prymat
2-3 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
ziele angielskie
3 sztuki -
pieprz
3 sztuki -
cukier
½ łyżeczki -
wino białe
1 szklanka -
rodzynki
½ szklanki
Sposób przygotowania
Przygotować zalewę 1 szklankę wody zagotować z pieprzem, zielem angielskim, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut aż będzie pachniało przyprawami. Ostudzić, przecedzić dodać białe wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić rodzynki. Ostudzić.
Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie. Ostawić na noc do lodówki.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)