Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 500 g
majonez 150 ml
ogórki konserwowe 2 szt
jajko 2 szt
sok z cytryny 1/2 szt
szczypiorek
groszek konserwowy 150 g
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami

Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości, podzieliłem wzdłuż na połówki i każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić.

Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem.
Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.11.2016 12:39
pyszny śledzik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak