Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w białym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat
filety śledziowe 0,5 matiasy
wino białe wytrawne 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w białym winie

Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki.
Przygotować marynatę:
Do garnka wlać 3/4 szkl wody, dodać przyprawy i gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Wywar przecedzić, połączyć z winem, zagotować, po czym zdjąć z ognia , by zalewa ostygła.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem, a po chwili osączyć na sicie.
W słoiku o szerokiej szyjce układać śledzie i cebulę, zalewając marynatą, przykryć odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Zamarynowane śledzie ułożyć na talerzu z cebulką, udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak