Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem
Kroki postępowania
Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na każdy płat śledzia nakładamy trochę chrzanu i ok. 1 łyżeczki startych jabłek. Śledzie składamy na pół i oprószamy/obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z koprem włoskim. Jabłek nie obieramy, usuwamy tylko gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cebulkę, fenkuł i jabłka oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy na 10 minut. Marynatę jeszcze raz podgrzewamy.
Jak wystygną chowamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Można je przechowywać w marynacie w lodówce ok. 4-5 dni.