Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na śledzie

  • filety śledziowe

    10 szt (podwójnych)
  • chrzan ze słoika

    2-3 łyżki
  • jabłko

    1 szt
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • mąka żytnia

    200 g
  • olej do smażenia

Składniki na marynatę

  • fenkuł

    1/2 szt
  • cebula czerwona

    2 szt
  • jabłka

    2 szt
  • liść laurowy

    3-4 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    8-10 szt
  • cukier

    225 g
  • woda

    300 ml
  • ocet 10 %

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem foto
Przygotowanie śledzi:
Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na każdy płat śledzia nakładamy trochę chrzanu i ok. 1 łyżeczki startych jabłek. Śledzie składamy na pół i oprószamy/obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.


Krok 2 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem foto
Przygotowanie marynaty:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z koprem włoskim. Jabłek nie obieramy, usuwamy tylko gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cebulkę, fenkuł i jabłka oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy na 10 minut. Marynatę jeszcze raz podgrzewamy.
Krok 3 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem foto
Usmażone śledzie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącą marynatą.
Jak wystygną chowamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Można je przechowywać w marynacie w lodówce ok. 4-5 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

25.11.2015 11:56
fajna propozycja ;)

Pani Domu

24.11.2015 10:09
pycha sledziki

Poison1988

24.11.2015 08:08
takich jeszcze nie jadłam. apetycznie wygląda :)

wwwiolka

23.11.2015 21:40
Bardzo mi się podoba.

Megg

23.11.2015 20:55
uwielbiam sledzie w kazdej postaci

Renata9

23.11.2015 19:36
Smaczne śledziki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat