Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie smażone w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 5 sztuk
jajko 1 duże
oliwa 1 łyżka
kwaśna śmietana 2,5 łyżki
mąka 55 gram
przyprawa uniwersalna Kucharek
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie smażone w cieście

Kroki postępowania

1
Matiasy moczymy w wodzie kilka godzin, zmieniając wodę co jakiś czas.
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Śledzie smażone w cieście foto
2
W osobnej misce ucieramy żółtko, oliwę, kwaśną śmietanę i połowę mąki.
Krok 2 - Śledzie smażone w cieście foto
3
Następnie do masy dodajemy pianę z białka i wsypujemy resztę mąki oraz przyprawę uniwersalną do smaku. Mieszamy.
Krok 3 - Śledzie smażone w cieście foto
4
Śledzie odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowy. Maczamy w cieście.
Krok 4 - Śledzie smażone w cieście foto
5
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu a jasno brązowy kolor.
Krok 5 - Śledzie smażone w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 09.01.2017 10:03
super przepis :)
mysza75 09.01.2017 10:02
ciekawy przepis :-)
Róża1 08.01.2017 22:37
słyszałam o tym przepisie od koleżanki , ale nigdy nie robiłam , zaciekawił mnie i chyba zrobię :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak